Dobro došli, posetioče! [ Registracija | Prijavi serss

polovni racunari i racunarska oprema - Srbija

Budva (grad, opština, plaže)

| Crna Gora letovanje info | 10, August 2015.

Grb opštine Budva

Grb opštine Budva

Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori. Nalazi se 42°17′7″N, 18°50′37″E. Grad ima oko 10.000 stanovnika i sedište je opštine Budva. Po poslednjem službenom popisu stanovništva iz 2003. godine, opština Budva je imala 15.909 stanovnika, raspoređenih u 33 naseljena mesta. Tokom 2005. bilo je 250.000 gostiju sa 1,6 miliona noćenja, što Budvu čini najpopularnijom turističkom destinacijom u Crnoj Gori.

Budva je stara oko 2.500 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom moru. Više puta je menjala gospodara, a najduže su se na području grada zadržali Mlečani i Austrijanci, koji su napustili grad 1918. godine. Smatra se jednim od najstarijih naselja na Jadranu.

Opstina Budva Crna Gora

Opstina Budva Crna Gor

Najpoznatiju autentičnu legendu o postanku

Budve iznosi Stefan Vizantinac (VI v.) prenoseći navode Filona iz Biblosa iz II vijeka nove ere, a vezuje je za mitsku ličnost Kadma, herosa iz Beotije i osnivača grada Tebe, sina feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefase. Kadmo je napustio zavičaj trazeći svoju sestru Europu koju je oteo Zevs. U toj potrazi boravio je u mnogim grčkim gradovima, da bi se po naredbi Delfijskog proročišta skrasio u Beoti i tu osnovao čuvenu Tebu kojom je dugo vladao. Bogovi su mu ovdje za ženu dali Harmoniju, ćerku boga Aresa i Afrodite. U dubokoj starosti supružnici su prognani iz Tebe i na volovskoj zaprezi se uputili u zemlju Enhelejaca, gdje su osnovali novi grad – Budvu (Bouthoe). Po predanju Budva je i dobila ime po volovima koji su doveli Kadma i Harmoniju u ove krajeve (grčki: bous – vo). Enhelejcima je prorečeno da će pobediti svoje susede Ilire ako za vođu izaberu Kadma. Pošto su tako i uradili, predvođjeni Kadmom pobedili su Ilire i zagospodarili njihovom zemljom. Harmonija je ovde Kadmu rodila sina Ilirija, a pred smrt su zbog ubistva zmaja-Aresovog sina, po kazni bogova, pretvoreni u zmije sa karakterističnim plavim pegama. Njihov grob se, po predanju, nalazi negde na prostoru Boke Kotorske ili Drača.

Područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera. Rivijera je centar crnogorskog turizma i poznata je po peščanim plažama i noćnom životu. Panoramom budvanske rivijere rasprostranjeni su slikoviti, prirodnim lepotama prožeti gradići koji ovom delu obale daju neponovljivu draž. Izdvajaju se Sveti Stefan, Miločer i Petrovac. Velika vrednost Budve je i njeno kulturno i istorijsko nasleđe: brojni spomenici, iskopine, tvrdave, manastiri, crkve … Najčuvenija plaža Budve je Mogren.

Značajni turistički objekti se nalaze unutar mletačkih zidina iz 15. veka, koje okružuje budvanski Stari grad. Stari grad je bio teško oštećen u razornom zemljotresu 1979. godine, ali je potpuno obnovljen. Osam godina je trajala velika obnova starog grada. U blizini Budve nalazi se turistički centar Bečići. Budvanska rivijera ima 12 km plaža. Budva ima preko 270 sunčanih dana godišnje a prosječna godišnja temperatura iznosi 15,5°. Kupališna sezona u Budvi traje od 6 do 7 mjeseci. Počinje u maju i traje sve do oktobra.

“Ovdje se priroda igrala kad je svoje djelo na mahove stvarala” (S. M. Ljubiša).

Naseljena mesta opštine Budva:
Bečići, Blizikuće, Boreti, Brajići, Brda, Budva, Buljarica, Viti Do, Drobnići, Đenaši, Zukovica, Ilino Brdo, Kaluderac, Katun Reževići, Krstac, Kuljače, Lapčići, Markovići, Novoselje, Petrovac na Moru, Pobori, Podbabac, Podostrog, Pržno, Prijevor, Rađenovići, Rijeka Reževići, Sveti Stefan, Stanišići, Tudorovići, Čami Do, Čelobrdo i Čučuke.

Plaže u Budvi i okolini

Plaže u Budvi i okolini

Najpoznatije plaže opštine Budva su:

Plaža Jaz Budva

Plaža Jaz Budva

Jaz (Jedna od 3 najveće plaže na Crnogorskom primorju. Dužine je 1200m. To je peščana plaža. Kako u vodi, tako i na samoj plaži, nalazi se fini pesak. Nalazi se oko 2,5km severno od grada Budve. Idealna je za kampere, jer poseduje kamp kapaciteta 2000 mesta. Okružena je gustom mediteranskom vegetacijom. Površine je 22 500m2

 

Plaža Mogren Budva

Plaža Mogren Budva

Mogren (Sastoji se od od 2 manje plaže, ukupne dužine 350m. Plaže su spojene tunelom i prostiru se od rta Mogren do hotela Vidikovac. Nesvakidašnje sitan i prijatan pesak čini ovu plažujednom od najlepših na Crnogorskom primorju. 2004. god. plaža Mogren je dobila plavu zastavicu, koja je simobol čistih plaža. Udaljena je 150m od Starog grada u Budvi i betonskim putem vodi u nju. Dobila je ime po španskom mornaru Morigini, koji se iskraco ovde posle brodoloma. Zauzima površinu od 4500m2.)

 

Slovenska plaža Budva

Slovenska plaža Budva

Slovenska plaža (Ime su joj dali Bohemianskim turistima koji su proveli svoj odmor 1935. god. u Budvi. Proteže se od gradske marine do hotela Plaža u dužini od 1600m. Ovo je peščana plaža. U pozadini se nalazi istoimeni hotelski kompleks. Plaža poseduje nekoliko sportskih terena. Površina plaže iznosi 24800m2.)

 

 

ostrvo Sveti Nikola Budva

ostrvo Sveti Nikola Budva

Sveti Nikola (Sv. Nikola je ostrvo na udaljenosti manjoj od 1km od Budve. Ima 3 peščane plaže ukupne dužine 840m. Ostrvo je prekrivenom gustom mediteranskom vegetacijom. Najlepše plaže su locirane sa južne strane ostrva do njih se moye stici jedino brodoićem. Površina: 2700m2.)

 

 

Guvance - Mala plaža Budva

Guvance – Mala plaža Budva

Guvance (Ova plaža je poznatija pod imenom Mala plaža. Smeštena je ispod puta koji vodi od Budve do Bečića, Ovo je još jedna peščana plaža. Na plaži postoji kafe, gde možete da se osvežite. Plaža je okrenuta prema zapadu, pa možet da uživate u nezaboravnom zalasku sunca. Površine je 950m2.)

 

 

plaža Bečići Budva

Plaža Bečići Budva

Bečići (Dužine je 1800m. Nagradjena ja za najlepšu mediteransku plažu. To je još jedna peščana plaža. U pozadini ćete naći bezbroj objekata koji će vas učiniti još zadovoljnijim. Njena površina iznosi 99000m2.)

 

 

 

Plaža Kamenovo Budva

Plaža Kamenovo Budva

Kamenovo (Plaža Kamenovo se proteže u dužini od 330m. Smeštena je izmedju Bečića i Pržna. Kamenovo je peščana plaža tirkizne boje more. Površine je 10500m2.)

 

 

 

Plaža Pržno Budva

Plaža Pržno Budva

Pržno (Proteže se od rta Kamenovo do rta Miločer. Pržno je peščana plaža. Dužine je 260m. Iznad plaže je smešteno istoimeno, tipično mediteransko selo. U blizini plaže se nalazi hotel Maestral i mnoštvo barova. Posmatranje zalaska sunca je nešto što nesmete da propustite. Obuhvata površinu od 4300m2.)

 

 

Kraljičina plaža Budva

Kraljičina plaža Budva

Kraljičina plaža (Na 500m od Sv. Stefana nalayi se jedna od najlepših plaža Mediterana, Kraljišina plaža. Okrenuta je prema Zapadu, tako da pruža izuzetan pogled na zalazak sunca. To je mala plaža, dužine 200m. Nalazi se ispod bivše rezidencije kralja Aleksandra Karadjordjevića. Ovo je bila omoljena plaža kraljice Marije. Površine je 1950m2.)

 

 

Plaža Miločer - Kraljeva plaža Budva

Plaža Miločer – Kraljeva plaža Budva

Miločer (Plaža Miločer je takodje poznada pod imenom Kraljeva plaža. Nalazi se pored Kraljičine plaže i okružena je sa 18 jutara parka, koji poseduje neke egzotične vrste, kao sto su: Lebanon kedar, tropska mimoza, kaktus i mnoge druge. Plaža je dugaška 280m. Miločer je pešćana plaža. Njena površina iznosi 7400m2.)

 

 

Perizića Do Budva

Perizića Do Budva

Perazića do (Plaža Perizića Do je smeštena u zalivu ispod manastira Rezevići. To je mala, peščana plaža duga 40m. Pored plaže je smešten hotel As, kao i luka za male brodove. Površina joj je 540m2.)

 

 

 

Plaža Petrovac

Plaža Petrovac

Plaža Petrovac (Peščana plaža duga 600m, peska crvene boje, je jedna od od najuobičajnijih plaža na Rivijeri. Poseban šarm plaži daju dva mala ostrva u njenoj blizini. U pozadini su smešten hoteli Palas, rivijera i 4 Juli. Površina plaže iznosi 9525m2.)

 

 

 

Plaža Lučice Petrovac Budva

Plaža Lučice Petrovac Budva

Lučice (Smeštena je 500m južno od plaže Petrovac. ima oblik malog zaliva i duga je 220m. Takodje je peščana plaža i okružena borovom šumom i sa nekoliko kafe bara. Površine je 4250m2.)

 

 

 

Plaža Sveti Stefan Budva

Plaža Sveti Stefan Budva

Sveti Stefan (Na najatraktivnijem mestu na Jadranskoj obali susrecemo veoma redak fenomen prirode, tomobola. To je peščani tesnac koji spaja ostrvo i kopno. Sa obe strane tombola smeštene su peščane plaže. Boja peska je ružičaste boje, a plaže je dugačka 1700m. Hotel Sveti Stefan je smešten na ostrvu, a u blizini naćićete ronilački klub, restorane, kafe barove, parking, park… Povrsina plaže iznosi 14600m2.)

 

Plaža Drobni pijesak Budva

Plaža Drobni pijesak Budva

Drobni pijesak (Iduci na jug, prema Petrovcu, susrećemo se sa bezbroj malih, izdvojenih plaža. Većini njih je moguće prići jedino sa mora. Plaža Drobni pijesak se izdvaja svojom lepotom. Dugačka je 250m i omiljena je plaža lokalnog stanovništva. U prošlosti, na ovoj plaži je održana skupština vodja bratstva Paštrovića zvana Bankada. Zauzima površinu od 5000m2)

 

 

Plaža Buljarica Budva

Plaža Buljarica Budva

Buljarica (Ovoje verovatno najveći potencijal Crnogorske obale. Zaliv se proteže od rta Resove, do rta Dubovica i ovo je najduža plaža na Rivijeri.. Nalati se 1km južno od Petrovca i to je 2250m duga peščana plaža.Unutar nje nalaz se nekoliko kampova i restorana. Njena površina iznosi 72850 m2.

No Tags

873 total views, 2 today

  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.